Bron: Olaf Boschman, 27 juni 2017, PensioenPro

Het koppelen van data uit verschillende bronnen kan een pensioenoverzicht opleveren met gedetailleerde informatie die als basis kan dienen voor persoonlijke financiële planning. Robin Bouman sprak op 22 juni tijdens het Pensioen Pro Jaarcongres.

Dat liet Robin Bouman zien op het jaarcongres van Pensioen Pro. Bouman is partner van Yellowtail, een bedrijf dat zich richt op het ontsluiten en combineren van financiële gegevens uit verschillende bronnen. Volgens Bouman werkt zijn bedrijf aan een oplossing voor een groot Nederlands pensioenfonds. De naam mag hij nog niet bekendmaken.

Bezwaar van de meeste informatie die pensioenfondsen nu ter beschikking stellen is dat die een gefragmenteerd beeld geeft, vindt Bouman. Zo beperkt Mijnpensioenoverzicht.nl zich tot een overzicht van potjes in de tweede pijler al is het positief dat ook die van de partner kunnen worden opgevraagd. ‘Het is geen integraal overzicht. De woning ontbreekt, net als kinderen en de derde en vierde pijler. Zo krijg ik geen antwoord op de vraag wat ik precies nodig heb. Ook kan ik niet echt handelen of keuzes maken.’

Een optie die overblijft is inschakelen van een adviseur. ‘Voor mij is dat een grote drempel. Het kost geld en moet ik veel energie stoppen in het bij elkaar zoeken van papieren, van pensioen, van mijn huis, mijn bankrekeningen.’

Met een nieuw pensioenoverzicht denkt Bouman een veel vollediger beeld te kunnen bieden. Kern van de dienstverlening is een app die gegevens uit verschillende bronnen kan ophalen en combineren. Vervolgens is het mogelijk op die gegevens berekeningen los te laten.

Bouman demonstreerde op het congres een pensioenoverzicht met gegevens van onder meer Belastingdienst, het UWV en pensioenregister. Naast persoonlijke gegevens komen zo data beschikbaar over inkomen, bezittingen (woning, banktegoeden, schulden). Van het UWV haalt de app bijvoorbeeld het inkomen van de afgelopen maand op. ‘We kunnen direct inzicht geven, in één oogopslag, in het netto besteedbaar inkomen nu, maar ook straks.’ Wie tekort dreigt te komen kan extra sparen; de gegevens over de huidige bestedingen laten zien of daar ruimte voor is. Dit kan nog in meer detail als banken vanaf 2018 derden toegang moeten geven tot betaalrekeningen.