Met Optical Character Recognition (OCR) konden we al via patroonherkenning gegevens halen uit gestandaardiseerde documenten zoals een paspoort of een werkgeversverklaring en deze gegevens vervolgens apart opslaan. Dat scheelde veel handwerk, bijvoorbeeld in het hypotheekproces. Het manco van OCR is echter dat het alleen werkt bij een vaste opmaak. Is het beeld een paar pixels verschoven, dan werkt de software al niet meer. Daarnaast is OCR duur en tijdrovend.
Een efficiënter hypotheekproces
VisionAI lost deze bezwaren op. Het haalt data uit documenten met allerlei opmaak en kan daarbij ook meteen checks doen. Zo kan Vision AI verifiëren of een paspoort nog geldig is of controleren of het salaris op een bankafschrift overeenkomt met het bedrag op de salarisstrook. Zeker het hypotheekproces, waar een consument veel verschillende documenten moet indienen, kun je met VisionAI veel klantvriendelijker maken. Als je vroegtijdig in het hypotheekproces automatische checks kunt doen, verkort dat namelijk de doorlooptijd en wordt uitval verkleind. Dat voorkomt situaties waarbij een consument zo lang heeft moeten wachten dat bijvoorbeeld de werkgeversverklaring alweer verlopen is – met alle frustratie van dien. En door de acceptatieregels van hypotheekverstrekkers te automatiseren, kun je met VisionAI al vroeg in het hypotheekaanvraagproces een voorspelling doen of een consument een hypotheek krijgt. Nu wijzigen acceptatieregels nog wel eens waardoor al gauw informatie asymmetrie ontstaat in het proces. Met business ruling ondervang je dit en kun je het systeem makkelijker actueel houden.
Veilig naar de markt
Ik ben er trots op dat we een technologie als VisionAI, die pas een jaar bestaat, nu al zo veilig naar de hypotheekmarkt hebben weten te brengen. Dat is gelukt omdat we de financiële wereld goed kennen, omdat we klanten en hun processen goed begrijpen en omdat we kansen herkennen en die ook daadwerkelijk kunnen realiseren. Met de introductie van deze technologie maken we positieve impact op veel operationele processen. Nu is dat het geval in de hypotheeksector, maar dit is nog slechts het begin. VisionAI biedt vooral voordeel wanneer er hoge volumes zijn van documenten, wanneer controles van deze documenten veel handwerk vergen en wanneer er een grote variëteit is in hoe de documenten eruit kunnen zien (zoals bij contracten, jaarrekeningen en salarisstroken). En deze situaties doen zich legio voor in de financiële sector.
Eenvoudige compliance in vermogensbeheer
Zo zie ik kansrijke toepassingen van VisionAI in de vermogensbeheersector, bijvoorbeeld rond compliance. Elke leverancier heeft weer andere condities als het gaat om datagebruik. Dat maakt het lastig om aan te tonen dat je als vermogensbeheerder aan die voorwaarden voldoet. Met VisionAI kun je gegevens uit datacontracten halen en in een compliance systeem zetten. Of denk aan de know-your-customerprocessen. Met VisionAI kun je eenvoudig aantonen dat de vereiste documenten gecheckt zijn.
Waardeoverdracht bij pensioenen
Of kijk naar de waardeoverdracht bij pensioenen. Bij het samenvoegen van pensioenen ontvangt de nieuwe uitvoerder offertes van de latende fondsen. De variabelen in die offertes verschillen van elkaar. Met VisionAI kun je die documenten uitlezen en de gegevens samenvoegen. Vooral voor kleinere fondsen en verzekeraars voor wie het te kostbaar is om zelf dure integraties te bouwen, is dit een uitkomst.
Transitiecommunicatie rond invaren bij pensioenfondsen
Bij het invaren sturen pensioenfondsen brieven naar deelnemers met een scala aan getallen – aanzienlijk meer dan bij de UPO’s. Het is van groot belang dat al die getallen voor elke deelnemer in elke brief correct zijn. Met VisionAI kunnen pensioenfondsen er aan de achterkant van het proces, dus voor het uitsturen van de brief, voor zorgen dat al die getallen daadwerkelijk allemaal kloppen én op de goede plek staan in de brief. Een 100% finale check dus.
Compleet doorlichten van portefeuilles
Ook voor assetmanagers die portefeuilles van hypothecaire leningen van elkaar overnemen is het logisch om hun nieuwe portefeuille door te lichten met VisionAI. Nu gebeurt dat nog vaak handmatig via steekproeven. Dat is tijdrovend, duur en niet waterdicht. Met VisionAI controleer je wél de hele portefeuille voor overname en weet je als assetmanager beter wat je koopt.
Technologie en het oog van de mens
VisionAI toont vooral zijn waarde bij hoge volumes omdat de technologie daar het repeterende controlewerk overneemt en zorgt voor meer efficiency in processen en een hogere kwaliteit van controles. Daarna is het aan de expert (de hypotheekadviseur, de acceptant, de asset manager, de pensioenspecialist) om met advies te komen of de beslissing te nemen. Maar de impact van VisionAI op hogevolumeprocessen in de financiële sector zal onmiskenbaar groot zijn.