Yellowtail Conclusion is onderdeel van het Conclusion ecosysteem

Eenvoud in een complexe wereld van duurzaamheidsrapportage

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is het vrijblijvend ‘kijken’ naar duurzaamheid definitief verleden tijd. Bedrijven staan voor flinke uitdagingen: hoe voldoe je aan de complexe rapportage-eisen zonder in een wirwar van regels te verdwalen? Tijdens een interactieve sessie op Nyenrode Business University gingen studenten met de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) aan de slag. Hun conclusies zijn waardevol voor elke organisatie die zich voorbereidt op de CSRD.
Kantoor Yellowtail Conclusion moswand

Wat is dubbele materialiteitsanalyse?

Laten we beginnen bij het begin, want waar hebben we het eigenlijk over? De dubbele materialiteitsanalyse vormt de kern van de CSRD. Het geeft inzicht in zowel de financiële impact van duurzaamheid op je organisatie als de maatschappelijke impact van jouw activiteiten. Hoewel de basis van het concept logisch lijkt, blijkt de uitvoering in de praktijk tijdens het college allesbehalve eenvoudig. Organisaties lopen tegen vragen aan zoals: “Welke berekeningsmethode kiezen we?”, “Welke grenswaarden hanteren we?” en “Hoe leggen we de resultaten vast?” Deze vrijheid leidt vaak tot inefficiënties en onduidelijkheden.

Daarnaast is het koppelen van DMA-resultaten aan de juiste ESRS-thema’s (European Sustainability Reporting Standards) een bron van frustratie. Door een gebrek aan duidelijke richtlijnen moeten bedrijven zelf verbanden leggen tussen datapunten, wat leidt tot dubbel werk en een verhoogd risico op fouten.

De noodzaak van standaardisatie

Tijdens het college op Nyenrode was iedereen het met elkaar eens: de complexiteit van de richtlijnen is een obstakel. Zonder duidelijke verbanden tussen de datapunten van EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) en de ESRS-thema’s kost het proces onnodig veel tijd en energie. Bovendien maakt dit het lastig om duurzaamheidsrapportages van verschillende organisaties met elkaar te vergelijken en liggen inconsistenties op de loer.

Onze ESG-tooling, Key Control Dashboard, speelde een centrale rol gedurende de sessie. De tooling structureert en standaardiseert de dubbele materialiteitsanalyse, zodat je voldoet aan de CSRD-richtlijnen. Het maakt het proces overzichtelijk, verlaagt de foutgevoeligheid en verhoogt de transparantie en efficiëntie.

Samenwerken voor betere oplossingen

De uitdagingen rond CSRD benadrukken het belang van samenwerking en kennisdeling. Zoals tijdens het college bleek, is er grote behoefte aan gestandaardiseerde oplossingen, praktische tools en handvatten. Door ervaringen en best practices te delen, kunnen organisaties elkaar versterken en voorkomen dat iedereen opnieuw het wiel uitvindt.

Met onze ESG-oplossingen maken we dit praktisch: we combineren gestandaardiseerde tools met een aanpak die past bij jouw organisatie. Zo haal je niet alleen het beste uit de rapportage, maar bouw je ook aan transparantie en vertrouwen.

Benieuwd hoe onze ESG-oplossingen jouw organisatie kunnen ondersteunen met CSRD en dubbele materialiteitsanalyse? Neem contact op met Edwin Lodder – hij vertelt er graag meer over!

Hypact Advisor, alles-in-één oplossing voor hypotheekadvies en -bemiddeling

Meer weten over onze diensten?

Neem contact met ons op en duik dieper in de mogelijkheden. Ontdek hoe onze dienstverlening en oplossingen kunnen bijdragen aan jouw organisatie.

Waar kunnen we je mee helpen