Waar lopen pensioenfondsen en pensioenuitvoerders tegenaan?
Loranne: “De Wet toekomst pensioenen vraagt om een flinke transitie bij pensioenfondsen en pensioenuitvoerders. Bovenop alle administratieve veranderingen moeten deze partijen hun deelnemers óók nog eens verplicht begeleiden in het maken van goede keuzes rond hun pensioen. Dit is een nieuwe rol en die stap zorgt voor koudwatervrees. Tegelijkertijd onderschatten veel pensioenfondsen en pensioenuitvoerders de mogelijkheden om hier invulling aan te kunnen geven. Het is een stuk makkelijker dan zij denken! De technologie is er en de tools zijn er. Het is een kwestie van aansluiten, het wiel is al uitgevonden.”
Hoe is dat bij pensioenfondsen en pensioenuitvoerders die die technologie al gebruiken voor keuzebegeleiding?
Petra: “Hun deelnemers ervaren de tools als positief. Ter illustratie: Pensioenfonds PGB won in november de publieksprijs bij de uitreiking van de ‘Pensioenwegwijzer 2023’ met de Financieel Inzicht Tool (FIT). Deelnemers zetten hiermee snel hun inkomsten en uitgaven op een rijtje en kunnen spelen met de diverse scenario’s. Juist met die scenario’s kunnen pensioenfondsen en pensioenuitvoerders deelnemers op een positieve manier verleiden om de tool te gaan gebruiken. ‘Bekijk wanneer jij samen met je partner met pensioen kan’ klinkt toch beduidend aantrekkelijker dan de waarschuwende toon die je vaak hoort als het om pensioen gaat.”
Hoe ver kunnen pensioenfondsen en pensioenuitvoerders gaan in hun begeleiding?
Petra: “Pensioenfondsen zullen sowieso moeten begeleiden bij keuzes rondom pensioendatum, zoals eerder met pensioen gaan of uitruil van ouderdoms- en partnerpensioen. Maken deelnemers eenmaal gebruik van de tool, dan kun je als pensioenfonds of pensioenuitvoerder ook goede suggesties doen waar deelnemers nu mee aan de slag kunnen. Denk aan het wijzen op de mogelijkheden die bijvoorbeeld een product als een lijfrente biedt. En dat mag ook! Zolang er maar niet wordt verwezen naar een specifiek product van een specifieke aanbieder. De leidraad die de AFM hiervoor geschreven heeft, is bewust flexibel gehouden zodat fondsen en uitvoerders vrij zijn in de invulling die zij geven aan die keuzebegeleiding. Die vrijheid mogen pensioenfondsen en pensioenuitvoerders ook pakken.” Loranne: “Mijn zus staat 10 jaar voor haar pensioendatum. Ik heb met haar bekeken wat de mogelijkheden zijn om eerder met pensioen te gaan. Dat is best een klus als je rekening wilt houden met de hypotheek die nog afgelost moet worden, het spaargeld dat ingezet kan worden om een periode zonder AOW te overbruggen en met eventuele wijzigingen in haar uitgavenpatroon na pensioneren. Zij zou zo geholpen zijn met een tool die al die informatie combineert en haar concrete mogelijkheden aanreikt. Dan blijkt waarschijnlijk dat ze best eerder kan stoppen met werken.”
Wat maakt dat jullie het positieve aspect graag willen benadrukken?
Petra: “De een heeft van huis uit geleerd om zorgvuldig met geld om te gaan en vooruit te denken, de ander heeft geen idee. Ik moest van mijn ouders zelf werken om het geld voor mijn rijlessen en rijexamen bij elkaar te krijgen. Dat deden ze echt om mij dat financiële bewustzijn bij te brengen: hoeveel heb je nodig om te doen wat je wilt en hoe zorg je ervoor dat je dat geld straks ook hebt? Bij pensioen werkt het eigenlijk hetzelfde. Als deelnemers in zo’n tool suggesties krijgen om hun doel te bereiken, zoals eerder stoppen met werken of tegelijk met hun partner met pensioen kunnen, dan activeer je deelnemers vanuit een positieve drive.” Loranne: “SPW, pensioenfonds voor de woningcorporaties, benoemt dat positieve bewust. Zij zeggen: ‘wie bij een woningcorporatie werkt, is goed voor een ander. Daarom zijn wij goed voor deze medewerkers.’ Door de combinatie van een holistische tool en relatiemanagers die bij de corporaties langsgaan, zet SPW een mooi totaalpakket in om hun deelnemers te begeleiden in het maken van goede keuzes rond hun pensioen.” Petra: “Wat ik mooi vind aan keuzebegeleiding en het gebruik van de tools, is dat op deze manier veel meer mensen kosteloos toegang krijgen tot persoonlijk en onafhankelijk financieel advies. Die toegang wordt inderdaad nog beter als pensioenfondsen en pensioenuitvoerders hierin samen optrekken met werkgevers en eventueel aanvullend met een onafhankelijke financieel adviseur.”
Waarom trekken Ortec Finance en Yellowtail Conclusion bewust samen op in deze missie?
Loranne: “Wat Ortec Finance en Yellowtail Conclusion bindt, is onze visie dat pensioenfondsen en pensioenuitvoerders de kans moeten pakken om de huidige technologie te gebruiken om deelnemers te motiveren om de juiste keuzes te maken rond hun pensioen. En dat een compleet financieel inzicht van de deelnemer hiervoor noodzakelijk is. Keuzebegeleiding is echt snel, goed en kostenefficiënt te regelen.” Petra: “Door de samenwerking tussen Yellowtail Conclusion en Ortec Finance is de tool al helemaal compleet. Ortec Finance biedt de berekeningen die deelnemers nodig hebben voor dat totaalplaatje om goede keuzes te maken en Yellowtail Conclusion zorgt ervoor dat de tool makkelijk te koppelen is met de pensioenadministratie en logisch en gebruiksvriendelijk is. Vrijwel ieder pensioenfonds en iedere pensioenuitvoerder kan de bij ons beschikbare tool zó aansluiten. En pensioenfondsen en pensioenuitvoerders die daarbij ook positief communiceren naar deelnemers toe, zullen het succes van hun keuzebegeleiding nóg verder weten te vergroten en daarmee het financiële leven van hun deelnemers makkelijker maken. En dat is wat ons drijft.”