Yellowtail Conclusion is onderdeel van het Conclusion ecosysteem

Wat is de dubbele materialiteitsanalyse?

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft impact in 2024 voor grote organisaties. In een vorige blog nam ik je hierin mee. En vervolgens de focus op duurzaamheidsrisico’s. Vandaag neem ik je mee in het concept dubbele materialiteitsanalyse. “De wat? Hoor ik u zeggen” De dubbele materialiteitsanalyse is de belangrijkste stap om te komen tot Corporate Sustainability Reporting. Het is tevens de belangrijkste functionaliteit in de CSRD-module van het Key Control Dashboard.
Wat is de dubbele materialiteitsanalyse?

Wat is dubbele materialiteitsanalyse

Samengevat is de dubbele materialiteitsanalyse een vanuit de CSRD verplichte methode als voorstel om te komen tot een duurzaamheids/ managementrapportage.

CSRD-plichtige organisaties

Organisaties die CSRD plichtig zijn verplicht om deze materialiteitsanalyse uit te voeren en vast te stellen welke duurzaamheidskwesties het meest relevant zijn. Deze vaststelling gebeurt vanuit twee perspectieven, daar komt het woord dubbele vandaan, namelijk:

  • Financial materiality ook wel outside-in analyse: Het effect van het milieu op de organisatie, met name financieel.
  • Impact materiality, ook wel inside-out analyse: Het effect van de organisatie op het milieu en de maatschappij, met name op basis vanuit negatieve of positieve impact.

Financial materiality, outside-in analyse

De outside-in benadering lijkt op het proces van het uitvoeren van een strategische risicoanalyse. Samen met het management of als duurzaamheidsmanager identificeer je de duurzaamheidsthema’s die het meest relevant zijn (financieel materieel) voor de organisatie en waarover organisaties rapporteren in een jaarverslag, verplicht vanuit CSRD. Het gaat hier over de vraag: hoe groot is de invloed van dit thema op de (financiële) prestaties van jouw organisatie? Een belangrijk verschil met een strategische risicoanalyse is dat dit niet alleen over risico’s gaat, maar ook kansen. Als organisatie zijn er risico’s in relatie tot de continuïteit van de organisatie, of kansen om de positie te verbeteren.

Impact materiality, inside-out analyse

Inside-out perspectief ook wel impactmaterialiteit genoemd: Hoe groot is de invloed van jouw organisatie op het maatschappelijke thema (en dus op mens en milieu)? Deze is meer vanuit intern gericht en het beleid van de organisatie. Wat is het effect van het beleid van de organisatie op mens en milieu. Deze definieert u vanuit het feit dat jouw organisatie in een negatieve of juist een positieve impact voorziet.

De twee materialiteitsanalyses samen en dus de dubbele materialiteitsanalyse

Als het antwoord op zowel de outside-in, als inside-out analyse is dat de impact groot is, dan betreft het een duurzaamheidsthema waar jouw organisatie over moet rapporten. De grootte van de impact is op basis van schaal, scope en de termijn/kans dat het zich voordoet op de korte, middellange of lange termijn. Wanneer jouw organisatie over een thema moet rapporteren dient er vanuit de CSRD gerapporteerd te worden over onder andere beleid, acties, doelen en Key Performance Indicators (KPIs) aangaande het materiële thema.

Vanuit het Key Control Dashboard hebben we jarenlange ervaring op het gebied van materialiteitsanalyses. De workflows, dashboards en rapportages in het key control dashboard helpen organisaties bij het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse en het sturen op voortgang en resultaten in relatie tot de meest materiele thema’s.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met op met het team van Key Control Dashboard.

Hypact Advisor, alles-in-één oplossing voor hypotheekadvies en -bemiddeling

Meer weten over onze diensten?

Neem contact met ons op en duik dieper in de mogelijkheden. Ontdek hoe onze dienstverlening en oplossingen kunnen bijdragen aan jouw organisatie.

Waar kunnen we je mee helpen