Talloze consumenten kunnen niet aan een eigen woning komen. Ze komen niet in aanmerking op basis van hun bruto profiel. Terwijl ze de lasten en risico’s van een eigen woning misschien wel kunnen dragen als je kijkt naar andere financiële data. Om consumenten financieel gelijkwaardiger te beoordelen, is Yellowtail gestart met Beyond, een slimme fintech oplossing voor geldverstrekkers.

Een samenwonend stel uit Den Haag verdient weinig maar let goed op de uitgaven. Ze betalen al jarenlang keurig op tijd de huur van hun bovenwoning á 1.000,- per maand. De nieuwbouwwoning waarin ze zijn geïnteresseerd zou hen op 750,- maandlasten brengen, eenvoudig op te brengen dus, ook inclusief eventuele extra lasten. Maar de huidige wetgeving en rekenmodellen van hypotheekverstrekkers zien alleen een bruto profiel, waarmee dit stel in de meeste gevallen buiten de boot valt.

Wat als deze mensen nu eens zouden kunnen aantonen dat het niet per se uitmaakt wat er binnen komt op papier, maar dat wat ze ermee doen gewoon goed en verstandig is?

Beyond: verder kijken dan bruto inkomen alleen

Wij geloven in financiële gelijkwaardigheid. Met Beyond zetten we slimme technologie in om mensen nieuwe, verantwoorde financiële mogelijkheden te geven, dan wel de bestaande situatie te beschermen. Met bancaire transactiedata (#PSD2) en slimme algoritmes kun je een zeer goede onderbouwing genereren, op basis waarvan een verantwoorde en transparante kredietbeslissing mogelijk wordt of tijdig ingegrepen kan worden bij nadere (betaalbaarheids)problemen.

Wij noemen deze onderbouwing het Netto Financieel Gedrag, een automatisch gegenereerd consumenten-profiel dat direct inzicht geeft in aspecten zoals netto besteedbaar inkomen, betaalcapaciteit, hoogte en aard van uitgaven, spaargedrag, continuïteit en consistentie, liquiditeit, en vele andere zinnige metrics. 

De consument wil, de sector idem

Uit tientallen gesprekken die we met duurhuurders gedaan hebben blijkt, dat het merendeel open staat om hun data te delen, om op deze manier geholpen te worden. Uit eigen onderzoek blijkt dat 90% van de collega’s in onze sector het logisch vindt dat we mensen op basis van hun netto situatie gaan beoordelen. Omdat je zo meer mensen kunt helpen aan een hypotheek, een verbouwingskrediet, autoleasecontract, etc.

Duurhuren en toch geen hypotheek; zeker in de Randstad een fenomeen.

Beyond het aloude risicomijden

Onze financiële sector is er van oudsher op geënt om risico’s te minimaliseren en dat is begrijpelijk. Maar nu slimme techniek ons in staat stelt om onbenut potentieel te ontgrendelen, pleiten wij voor eerlijker en warmere opstelling naar de klant toe. Iedere consument verdient Financiele Gelijkwaardigheid. Met Beyond wil Yellowtail dat binnen afzienbare tijd mogelijk maken.

DC pensioenen

Onderzoek: 6 op de 10 jonge huurders is bereid om data te delen.

 Veiliger voor financials

Wat zegt een bruto profiel nu eigenlijk? Misschien heeft de klant wel extreem dure hobby’s of een gokverslaving. De komst van de PSD2 wetgeving stelt geldverstrekkers in staat breder te kijken naar iemands financiële situatie. De risicoportefeuille blijft zo beter onder controle en dat is –zeker in tijden van crisis- een grote asset.


De ontwikkelingen rond Beyond blijven volgen? 
Schrijf je hier in voor alle updates!  En schrijf je in voor ons Webinar op 17 september van 11.00 tot 12.00 uur. Meer informatie vind je hier

Of neem contact op met Bira Thanabalasingam: bira@yellowtail.nl 

Bira

Contact Bira