Als pensioenfonds een complete oplossing inzetten voor goede digitale communicatie naar pensioendeelnemers duur en ingewikkeld? Volgens Director Pensioenen & Vermogen Daniel Veenhoven hoeft dit niet het geval te zijn. Bij Yellowtail Conclusion zorgen we er namelijk voor dat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Hoe we dat doen? Daniel legt je graag uit hoe dat zit.

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is de noodzaak tot duidelijke communicatie richting deelnemers nóg explicieter geworden. Pensioenfondsen, groot en klein, moeten naast informeren en het bieden van inzicht hun deelnemers óók activeren en begeleiden in het maken van goede keuzes rond hun pensioen. Zeker voor de kleinere pensioenfondsen kan dit een pittige opgave zijn. Want hoe pak je dat aan?

Dit heb je nodig

Het systeem dat je als pensioenfonds gebruikt moet uiteraard compliant zijn met de Wtp. Maar ook met DORA, de Europese verordening voor de digitale weerbaarheid van financiële instellingen. Daarnaast wil je dat het systeem alle regelingen kent, te weten de uitkeringsregeling (DB), de premieregeling (DC) en de twee nieuwe premieregelingen: de solidaire en de flexibele premieregeling. Ook handig: een kennis- en ervaringstoets (gekoppeld aan draagkracht) om de risicobereidheid onder deelnemers te meten. En dan is er nog de keuzebegeleiding, een belangrijk onderdeel van de Wtp. Dit wil je allemaal op overzichtelijke wijze naar je deelnemers brengen via een pensioenwebsite, een pensioenportaal waar deelnemers via hun DigiD op in kunnen loggen en een pensioenplanner die financieel inzicht biedt aan de deelnemers en hun scenario’s laat zien.

Activatie van deelnemers

Een pensioenwebsite, een -portaal en een -planner hebben is mooi. Maar dan ligt er nog de schone taak om je pensioendeelnemers zo ver te krijgen dat ze er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. En ook dit kan voor fondsen een uitdaging zijn, want hoe maak je jouw deelnemers bewust van hun (nieuwe) pensioen en laat je ze de juiste keuzes maken? Een werkend systeem hebben is dus een mooie stap, maar het laten werken hiervan is vaak een lastige stap.

Het werk is al gedaan

Bovenstaande uitdagingen zagen wij bij veel pensioenfondsen terugkomen en wakkerde bij Yellowtail Conclusion een gevoel van urgentie aan. Want hoe mooi zou het zijn als fondsen niet continu het wiel opnieuw hoeven uit te vinden om een dergelijk systeem te ontwikkelen, maar een kant-en-klare oplossing krijgen aangereikt? En dat is precies wat we hebben gedaan door onze ervaring met uiteenlopende projecten op het gebied van pensioen samen te brengen in een handige alles-in-1 oplossing: de PensioenSuite.

Deelnemers, gepensioneerden en werkgevers vinden alles wat ze zoeken in de oplossing. En we richten ons dan niet alleen op de basisinformatie, ook de module keuzebegeleiding is daar bijvoorbeeld bij ingeregeld. En niet alleen de eigen regeling van het een fonds, maar alle mogelijke regelingen. Wil je als fonds naar een hoger ambitieniveau? Ook dat kan, want de verschillende ambitieniveaus zitten al in de oplossing. Dit is allemaal mogelijk dankzij de aanwezige koppelingen aan de achterkant. Zo kan een deelnemer additionele data automatisch ophalen of zelf invullen. Denk hierbij aan pensioengegevens, de hypotheek, vermogen en of gegevens van de partner. Dit is allemaal mogelijk dankzij de aanwezige koppelingen aan de achterkant waaronder de rekenkern OPAL van Ortec Finance en de verschillende pensioenadministratiesystemen.

Ontdek wat PensioenSuite jouw fonds oplevert

Kortom, een complete oplossing inzetten voor goede digitale communicatie naar deelnemers is niet duur en niet ingewikkeld, ook niet voor kleinere pensioenfondsen. Onze PensioenSuite bestaat uit verschillende modules die perfect aan elkaar te koppelen te zijn. Het is daarnaast ook mogelijk om modules afzonderlijk af te nemen. Zo kies je precies de oplossing die het beste past bij jouw situatie. Yellowtail Conclusion helpt je graag bij het maken van die keuze. Dat doen we in een korte inspiratiesessie van een uur waarin we je precies laten zien hoe PensioenSuite werkt. En vooral: wat het jouw pensioenfonds en de deelnemers oplevert.

Wil jij ook zo’n inspiratiesessie bij jouw pensioenfonds? Of heb je vragen over PensioenSuite? Neem dan gerust contact met mij op per mail of via +31(0)6 41 02 77 82.

Daniël Veenhoven