Blog geschreven door Erwin Beumer

Herken je dat? Je wilt een interessant artikel lezen online maar dit lukt niet omdat de website niet werkt op je telefoon. Of je wilde graag een afbeelding bekijken, maar de afbeelding kon niet laden. Maar ook, de tekst was veel te klein, veel te groot of het lettertype was onleesbaar. Frustrerend toch? Bedenk dan eens hoe frustrerend dit is als je afhankelijk bent van bijvoorbeeld een schermlezer 

De ISO40500, beter bekend als de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) is een standaard die als doel heeft content op een gestandaardiseerde wijze voor iedereen toegankelijk te maken. Door een uitvoerige set aan richtlijnen moet de toegang tot content vergroot worden. Denk hierbij aan het toevoegen van een alternatieve beschrijving in de tekst of de mogelijkheid van audio voor een schermlezer voor dat ene handige plaatje van eerder. Of het simpelweg toevoegen van een functie die tekst kan vergroten of verkleinen zonder dat de lay-out van de pagina in gedrang komt.  

Hoewel de richtlijnen content voor iedereen toegankelijker maken richt de WCAG zich primair op drie groepen, namelijk: gebruikers met slecht of geen zicht, gebruikers met een cognitieve of leerstoornis en gebruikers met een handicap op mobiele apparaten. Laten dit nu net drie groepen zijn die gemiddeld genomen meer zorg nodig hebben en daarmee dus vaak content van zorgaanbieders en zorg gerelateerde apps zullen consumeren. Door de richtlijnen van de WCAG te volgen kunnen we er samen voor zorgen dat we deze kwetsbare groepen niet uitsluiten van belangrijke informatie op onze (web)apps.  

In juni dit jaar (2022) publiceert de WCAG versie 2.2. Hierin zijn de ontwikkelingen van de afgelopen vier jaar in de markt meegenomen. Bij Yellowtail Conclusion kijken we uit naar deze mooie update. Nieuwsgierig geworden of jouw content voldoet aan de richtlijnen van de WCAG? Je kunt de huidige versie 2.1 gewoon raadplegen op de website van het W3. Vanuit onze expertise op dit gebied kunnen we vanuit Yellowtail Conclusion hierin natuurlijk ook ondersteunen. 

Laten we er samen voor zorgen dat content op (web)applicaties in de zorg voor iedereen toegankelijk wordt en blijft. Juist ook voor de kwetsbare groepen die deze content zo hard nodig hebben.  

Voor meer informatie neem gerust contact op met Erwin Beumer via: ebeumer@yellowtail.nl