Remote werken is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het is bijna een vereiste geworden bij het uitkiezen van een nieuwe uitdaging. De flexibiliteit en vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt, komen veelvuldig voor in vacatureteksten. Binnen deze flexibiliteit is de workation het summum en heeft tijdens de pandemie een echte vlucht genomen. Met je laptop naar een ander land om daar te werken, is de ultieme manier om reislust te combineren met het maken van je uren en wordt inmiddels vaak geboekt. Maar een workation boeken met meerdere collega’s om daarna ook nog eens gezamenlijk op vakantie te gaan? Dat is iets wat we nog niet veel hebben gehoord.

Aansluiting

Bij Yellowtail Conclusion begint het erop te lijken dat de workation een terugkerend fenomeen gaat worden. Vijf collega’s, waaronder Marèl Verschoor, Koen Mol en Clemens Flórián vertrokken vorig jaar naar Zuid-Afrika om daar gezamenlijk te werken. Wat hun workation echt speciaal maakte, was hun gezamenlijke vakantie door het land.

“Het idee voor een workation werd een keer in de groep gegooid en uiteindelijk sloten steeds meer collega’s aan”, zo vertelt Marèl. “Ondanks dat dit niet de hoofdreden was, was de keuze voor Zuid-Afrika snel gemaakt. Yellowtail Conclusion heeft hier namelijk ook een kantoor zitten en op deze manier konden we onze Zuid-Afrikaanse collega’s ook eens ontmoeten.”

Een groot succes: braaibroodjes

Via AirBnB vond de groep een villa. Het voordeel van het minimale tijdverschil was dat ze konden samenwerken met de collega’s in Nederland. De laptops werden op de eettafel gestationeerd en meetings konden gewoon doorgaan ondanks de vele kilometers afstand. Maar ook het samenwerken met de collega’s op het kantoor in Zuid-Afrika was een succes. Koen vertelt: “Onze collega’s waren heel gastvrij. Ze waren sowieso al heel enthousiast over onze komst, maar elkaar dan eens in het echt ontmoeten in plaats van via Teams was heel leuk.” “We werden ook voor van alles uitgenodigd. Offroad karten en een echte braai, niets was te gek”, zo schetst Clemens het beeld verder. “Vooral de braaibroodjes waren een groot succes. Wat een uitvinding is dat. Ik weet wel wat er op een volgende barbecue van Yellowtail Conclusion wordt geserveerd.”

Draai gevonden

Na het gezamenlijke werken besloten Clemens, Marèl en Koen niet naar huis te gaan, maar nog twee weken vakantie te vieren en Zuid-Afrika beter te leren kennen. Was het niet gek om met collega’s de switch te maken van zakelijk contact naar meer persoonlijk? Marèl: “We zijn collega’s, maar ook in Nederland gaan we vriendschappelijk met elkaar om. We eten bij elkaar, gaan samen sporten en organiseren een borrel bij iemand thuis. Dus waarom zouden we niet eens een workation proberen?”

Waar het in het begin toch even schakelen was – je leeft toch vier weken lang samen -, duurde het niet lang voordat iedereen zijn draai had gevonden. In de ochtend werd er samen een wandeling gemaakt of er werd gesport, ’s avonds werd er nog een drankje gedronken in de villa. “Uiteraard vond deze workation plaats in overleg met onze managers, maar het voelde wel echt uniek om deze manier van werken en vakantie te kunnen combineren. Het is iets wat ik niet bij elke werkgever zie gebeuren”, is de conclusie die de drie collega’s trekken.

Bali

Of deze workation een succes was? Dat blijkt wel, want de volgende plannen worden alweer gemaakt. “Budget technisch is het een uitdaging, want een workation betalen we wel uit eigen zak. Maar de volgende reis staat alweer in de kladblokken en deze keer staat Bali op de wensenlijst. Hoe gaaf zou het zijn om hier een terugkerende traditie van te maken binnen Yellowtail Conclusion. En uiteraard hopen we dat steeds meer collega’s aansluiten!”